Țările nordice au o lungă istorie în construcția de case din lemn[1]. Oamenii din aceste locuri au realizat cu mult timp în urmă că lemnul este materialul care se comportă cel mai bine în condițiile climaterice specifice nordului. Norvegia, care ocupă partea de vest a Peninsulei Scandinave, este una din țările unde casele din lemn sunt adevărate bijuterii, existând preocupare permanentă de a salva vechile construcții din lemn.

case din lemn
sursa foto: vuing.com

În general, casele norvegiene sunt construite cu panouri din lemn, orizontale sau verticale, acoperișul fiind din tablă, cu panta abruptă, pentru a favoriza alunecarea zapezii. Norvegienii nu sunt adepții caselor mari, construindu-le cu puține camere, parter și etaj, semănând foarte mult la exterior cu casele desenate de copii. Culoarea preponderentă este albul, dar sunt și mulți care aleg culorile aprinse – roșu, galben, albastru – care înveselesc zilele lungi și întunecate de iarna.

case din lemn

În trecut casele erau mici, construite ridicate de la pământ

case din lemn
sursa foto: theflyawayamerican.com

sau pe o fundație de piatră,

case din lemn
Casa in Muzeul Satului din Oslo
sursa foto: theflyawayamerican.com

aveau soba in centru pentru a încălzi tot spațiul, ferestre mici pentru a nu pierde căldura, iar pe acoperiș avea iarbă. Se obișnuia acoperirea caselor cu coaja copacilor iar pentru ca aceasta să nu se curbeze, se punea deasupra pământ și iarbă. Vara, pe acoperiș apăreau și flori, dând un aspect foarte plăcut casei. Cu timpul au descoperit ca gazonul este și un foarte bun izolator, menținând casa caldă iarna și răcoroasă vara.

case din lemn
sursa foto: lovethesepics.com

Lemnul folosit pentru construcția caselor se “mișcă” cu vremea fără să fie deteriorat de climatul norvegian, spre deosebire de cărămidă care este mult mai puțin rezistentă. În Norvegia casele din cărămidă au început să fie construite prin anii ’70, ele necesitând însă o întreținere mai specială. De altfel aici, asigurarea caselor de cărămidă costă mult mai mult decât cea a caselor din lemn.

case din lemn
sursa foto: vuing.com

 

În general, casele norvegiene au fațada îndreptată spre sud-vest pentru a se bucura de soarele după amiezii. Tot spre sud-est se construisc și terasa sau balconul, amenajate cu mese, scaune și flori.

case din lemn

Este obligatoriu ca la exteriorul casei să existe lumini. Ele sunt aprinse pe toată perioada iernii din rațiuni de siguranță. Terenul din jurul casei este foarte rar delimitat. Cei care totuși o fac, folosesc garduri numai din lemn si doar în scop decorativ.

case din lemn

În Norvegia multă lume trăiește în mediu rural, unii chiar pe insule, preferând să meargă cât mai rar în marile orașe. Încă din trecut ei preferau să-și construiască case simple foarte aproape de locurile unde munceau, case folosite numai pentru perioada în care erau la munca. Așa au apărut mici cabane din lemn pe marginea oceanului, pentru pescari, sau șiruri de case din lemn în munți, pentru mineri. Acum aceste case, multe părăsite o perioadă, sunt readuse la viață de orășeni care părăsesc orașele pentru o viață tihnită la țară.

case din lemn

 

Sursa: Revista din lemn