Nu știu dacă v-am spus vreodată cât de mult îmi plac acele case englezești de provincie, joase, cu grinzi mari de lemn[1], înnegrite de vreme, de care cineva înalt se poate lovi cu ușurință, cu tot felul de mobile înghesuite prin colțuri.  Îmi plac atât de mult încât am revăzut  “Crimele din Midsomer” de fiecare dată când a fost reluat (și asta nu înseamnă puțin) doar pentru a analiza cât mai bine toate detaliile. 🙂 Cea pe care m-am hotărât să v-o prezint se numește Faerie Door Cottage și arată de parcă dincolo de ușă ar locui zâne și spiriduși.

casă anglia

Casa se află in mica localitate West Overton din comitatul Wiltshire și a fost construită prin secolul al 17-lea. Are toate elementele specifice perioadei – piatră,  ferestre mici, grinzi din lemn, șemineu, scări înguste care duc la etaj, pereți albi, văruiți, nu tocmai drepți. Toate aceste elemente au fost păstrate când casa a fost renovată, adăugându-se elementele moderne ale confortului.

casă anglia

Grinzile din lemn, vechi și mâncate de timp, cari și umezeală, au fost păstrate peste tot acolo unde s-a putut și integrate perfect în atmosfera casei.

casă anglia

Mobila deschisa la culoare și eleganta compensează cantitatea de lumina venită prin ferestrele mici. Și ușile au fost păstrate la dimensiunile vechi, chiar dacă par puțin mai greu de folosit. Noul este așezat langă vechi cu multă grijă, cu dorința clară de a nu-l deranja.

casă anglia

În living locul șemineului este păstrat, dar focul se face într-un șemineu modern care protejează încăperea de foc. Mici piese de mobilier crem, cu linii rotunjite, stau alături de fotoliul si canapelele grele pe care se lăfăie perne colorate.

casă anglia

Grinda veche din tavan este colorată în nuanță nuc pentru a ieși și mai mult în evidență. În tot acest decor, în ciuda spațiului mic, nu descoperi imediat televizorul, generos ca dimensiuni, pus și el pe perete ca și cele câteva oglinzi.

casă anglia

Tot în living, un secretaire discret te invită să compui scrisori romantice sau….să citești mailurile.

casă anglia

Cred că bucătăria este locul cu care trebuia să încep pentru că în ea se intră direct de afară. Mobila rustică este deschisă la culoare iar dulapurile par înghesuite cu greu între pardoseală și tavan.

casă anglia

Din nou grinzi, în relief sau îngropate în perete, uși simple din lemn, pereți albi. De aici se urcă la etaj pe 2 scări înguste aflate de-o parte și de alta a încăperii.

casă anglia

Pe una din scări se ajunge la dormitorul matrimonial,

casă anglia

iar pe cealalta la cel de oaspeți.

casă anglia

între ele se află baia comuna, prin care se și poate trece dintr-o parte în alta.

casă anglia

Nici împrejurimile nu sunt de neglijat. Casa este inconjurată de flori și verdeață, iar dacă vrei să te plimbi nu este exclus să fii însoțit și de un ponei.

casă anglia

Ceea ce mi s-a părut extraordinar la această casă, pe langă acel aer de poveste, este modul cum au fost salvate toate elementele vechi, tot ceea ce reprezenta cu adevarat valoarea casei și cum au fost împletite cu elemente noi, aducătoare de confort. Cum au înțeles să meargă înainte fără să renunțe la rădăcini.

(sursa: uniquehomestays.com)

Sursa: Revista din lemn